Det här med priser på handstickat/-virkat

Jag bemöts många gånger av attityden ”hm, vad dyrt, nä tack, då får det vara” och så går folk och köper ett par maskinstickade vantar t ex, för 49:90 på någon klädkedja.

Självklart blir det lite dyrare när man vill ha något handgjort. Det är därför du får en vara som är ordentligt gjord och antagligen helt unik. Ingen slapp och sladdrig maskinvirkad vante i något konstigt blandat garn som är slut efter ett par månader.

Jag har hittat beanis som är så otroligt fult virkade att jag bara häpnar! och de betalar folk 149kr för, men att betala 200 kr för en ordentligt virkad i bra garn är för dyrt!

Jag gjorde ett experiment och bokförde tiden det tog mig att sticka ett par lovikkavantar i herrstorlek. Jag räknade på att ta ut 110 kr i timmen och den faktiska kostnaden med sociala avgifter och arbetsgivaravgift blir då ca 190 kr, vilket är en ganska normal lön. Garnkostnaden för vantarna ligger på 120 kr. Tidsåtgången är för mig ca 30 timmar.

Så här blir det då:
Garn : 120 kr
Tillverkningskostnad: 30 h * 190 kr = 5700 kr
Vantarna skulle då kosta 5820 kr + moms = 7 275 kr!!!!!!
Inte särskilt troligt att jag skulle få sålt några….

Jag tycker inte att 360 kr för ett par lovikkavantar är särskilt dyrt i sammanhanget.
Det innebär att jag får ungefär 3,80 kr i timmen för att sticka ett par vantar.

Fortsättning här:
Get the bigger picture please!

 

8 thoughts on “Det här med priser på handstickat/-virkat

 1. Så sant, man får inte mycket för det arbete man ändå lägger ner. Jag får 200kr för ett par vantar i lovikkagarn, då stickar jag bara en vanlig mudd med sydda färgränder och inte en mudd som man viker dubbelt. Det går i alla fall åt mer en ett hg per par, mer för herrvantar. jag brukar säga att dubbelt garnkostnaden plus lite till, jämna av uppåt. Det blir låg timpenning i alla fall…..

  Gilla

 2. bra inlägg! nej, folk fattar inte… har du nångång testat att fråga om de istället kan tänka sig tjänsteutbyte, till exempel att de kommer hem till dig och lagar mat, skottar snö eller nåt i motsvarande antal timmar? 😉

  tid är ju guld värt i dagens samhälle, i vår kultur, så det är egentligen väldigt väldigt märkligt att just hantverk generellt sett är så otroligt undervärderat…

  Gilla

 3. Bra inlägg! Nu stickar/virkar jag i och för inte på beställning… ingen som vill beställa av mig 😉 Nä så illa är det inte men jag tycker inte det är lika roligt att göra något på beställning. Jag måste göra det när jag har lust. Men visst tar det otroligt lång tid att sticka och virka t o m småsaker. Ska det vara ordentligt och vara kvalitet så tar det tid och då kostar det också, så är det.

  Gilla

 4. Hej!

  Vad härligt att hitta fler som tydliggör detta med tid och betalning för handstickat/virkat! Jag blir glad =) Kunskapen sprids om än långsamt men under tiden tänker jag att vi får peppa varann.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s